huzur dolu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

huzur dolu

huzur dolu ya hoş geldiniz
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
demiryürek38




Erkek Mesaj Sayısı : 539
Yaş : 37
Nerden : kayseri
Kayıt tarihi : 18/11/08

Kişi sayfası
BAŞARI PUANI:
Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Left_bar_bleue0/0Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Empty_bar_bleue  (0/0)
SEVİYE:
Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Left_bar_bleue0/0Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Empty_bar_bleue  (0/0)
GÜÇLÜLÜK:
Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Left_bar_bleue0/0Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Empty_bar_bleue  (0/0)

Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Empty
MesajKonu: Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama   Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama Icon_minitimePerş. Ara. 18, 2008 5:27 pm

Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama

Web ile aradığım bir bilgiye en kolay nasıl ulaşırım?, Popüler Arama/Sorgulama Sistemleri Nelerdir?

Sorgulama Sistemlerine Genel Bakış; Yahoo ve Alta Vista kullanımı

Web kullanarak kişi, adres, e-posta adresi, web adresi, telefon numarası vb sorgulama : Internet White Pages

Web kullanarak dosya/bilgisayar programı sorgulama ve alma : Önemli Public Domain Dosya Merkezleri ve Sorgulama Servisleri

Web Üzerindeki Kütüphane Servisleri
Belli konu hakkında Internet üzerinde tarama yapmak ve bilgiler edinmek istiyorum. Nasıl yapabilirim? - Bazı Başlangıç Noktaları

Internet üzerindeki Organizasyonlar (üniversiteler, ticari kurumlar vb) ve host-lar ile ilgili bilgileri nasıl bulabilirim?

Kendi adımı, e-posta ve web adresimi nasıl kaydettirebilirim? (Böylece, başkaları sizi bulabilir)

Bir sistemde (domain) çalışan kişileri nasıl görebilirim?

Belirli bir kullanıcının makinasının o an açık olup olmadığını nasıl anlarım?

Internet'e bağlı bir bilgisayarın bağlantısının o an açık olup olmadığını nasıl anlarım?

Internet üzerinde Ingilizce Sözlük: Kelime sorgulama

Grafik Arabirimli Sorgulama Programları

Mühendislik ve ilgili konularda sorgulama

Dünyadaki üniversiteleri sorgulama

Internet üzerinde Hava Durumu Sorgulama

Internet Turistleri : Virtual Tourists

Internet Üzerindeki Yazılı/Görüntülü Medya Kuruluşları

Internet üzerindeki yemek tarifleri

Internet üzerinde iş arama

Diğer







1. Web ile aradığım bir bilgiye en kolay nasıl ulaşırım? Popüler Arama/Sorgulama Sistemleri Nelerdir?

Internet üzerindeki kaynakları sorgulamak ve aradığımız bilgilere ulaşmak için kullandığımız Web üzerindeki tarama mekanizmaları a) Konu Katalogları (Subject Catalogues) b)"Web Search Engine" (Arama Motoru) şeklinde iki türlüdür. Yüzlerce değişik Arama Motoru ve Konu Rehberi (Kataloğu) Servisi vardır. Aslında, Web üzerindeki "bilgiye ulaşma ve onu alma" yollarını üç gruba ayırmak mümkün :

Konu rehberlerine göre bilgilerin sınıflandırıldığı ve sorgulamanın birtakım konu başlıklarından yararlanılarak yapıldığı sistemler. Konu katalogları ile bilgi sınıflamasında genellikle, alfabetik, kronolojik, içerik (bilimsel, sosyal, politik, oyun vb gibi global içerik ler katalog olarak seçilir), bölgesel, vb gibi kriterler göz önüne alınır ve bilgiler olabildiğince esnek bir yapı içinde kataloglara bölünür. Bu tip arama sistemleri, konu başlıklarından alt başlıklara, oradan da aradığımız bilgilere ulaşmamızı sağlarlar. Aynı zamanda bunların çoğunda, kataloglar içinde verilen bir anahtar kelimeye ya da diğer bazı kriterlere göre sorgulama yapmak ta mümkündür.Bu sistemlerin oluşturulması, konulara göre gruplama gerektirdiği için birhayli insan gücü gerektirebilir.

İkinci gruba giren arama sistemleri, bir çok domaindeki bilgi kaynaklarını (web sayfaları) otomatik bir şekilde tararlar ve birtakım indeksler oluştururlar. Bu indeksler üzerinden sorgulama ise, seçilen bazı anahtar kelimeler ve bazı yardımcı unsurlardan yararlanılarak yapılır. Bu tip sistemlere "Search Engine" (Arama Motoru) denir. Arama motorlarının iki işlevi var : (1) veri toplamak, (2) sorgulama mekanizmaları sunarak, bu veriler üzerinde arama yapılmasını sağlamak. Veri toplama işi, Wanderer, Spider, Harvest, Pursuit vb gibi otomatik robot sistemler ile, çeşitli web, gopher, ftp siteleri arasında gezinerek ve buralardaki kaynakları tarayarak olur.

Sorgulama mekanizmaları kısmında ise doğrudan, "aradığı bir bilgiye ulaşmak isteyen kişi" nin, toplanan veriler üzerinde sorgulama yapabilmesini sağlayan kullanıcı arayüzleri ve üzerinde hızlı sorgulama yapılabilecek data base sistemleri vardır. Burada, kullanıcı, seçtiği bazı anahtar kelimelere uyan bilgileri kolayca tarar ve web arayüzü içinde aradığı bilgilerin buluduğu site adresleri arasında gezinerek (navigate) aradığı bilgiye ulaşmaya çalışır. Arama Robotları, günümüzde en çok kullanılan arama sistemleridir. Temel işlevi bir "Arama Motoru" olan sistemlerin çoğu, ilk grupta gördüğümüz "konu kataloğu sınıflaması" seçeneğini de kullanıcılarına sunarlar. Bu tip sistemlere girildiğinde, ilk önce, anahtar kelimeleri yazabileceğimiz bir alan karşımıza çıkar. Buraya ilgili kelimeleri girip sorgulama yaparız. Sorgulama alanına girilen anahtar kelimeler (AND, OR, NOT, NEAR, ALIKE) gibi mantıksal işlemlere, parantezler kullanarak gruplama işlemlerine vb tabi tutulabilirler. Bazı sistemlerde sorgulama Web ya da Usenet'e yönlendirilebilir. Genel olarak, bir sorgulama sistemini kullanmadan önce, kullanımla ilgili detaylarda biraz kafa yormakta yarar var.

Üçüncü bir grup, pek çok Arama Motoru Servisini aynı sayfada size sunan servisler olarak (All in One). Bunlardan bazıları, sorguları birden çok sorgulama servisinde işletip sonucu birleştirerek size verebilmektedir. Bazıları ise aradığınız konuya en uygun arama motorlarını, gelen sonuçları değerlendirerek, size listelemektedirler.

İlk gruba giren servislerden en yaygın kullanılanları aşağıda listelenmiş ve kısa tanımları verilmiştir. Bu grupta, özeelikle Yahoo ve Web Virtual Lib (bir ölçüde de Excite ve EINet Galaxy) ilk başlangıç noktası olarak çok idealdirler. Search Com, konu katalogları ile birlikte, değişik arama motorlarına erişilebilmesini sağlaması bakımından, her zaman hatırlanması gereken bir servistir.

Yahoo : (http://www.yahoo.com) : İçeriğe göre dikkatlice ve hiyerarşik bir yapı içinde düzenlenmiş çok zengin konu rehberleri(katalogları) üzerinde gezinme ve arama motoru üzerinden sorgulama yapılmasına olanak tanıyan, bilgiye ulaşma işlevinde "en çok kullanılan" bir sistemdir. Çok değişik ve geniş bir kataloglama sistemi var. İçinde herşeyi bulabilirsiniz. Yahoo kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiler aşağıda verilmiştir.

Web Virtual Lib: (http://www.w3.org/hypertext/DataSour.../Overview.html) Web Virtual Library : Subject Catalogue; Oldukça geniş bir konu kataloğu sistemi. Mutlaka bakılması gereken yerlerden birisi. Mühendislik, tıp, eğitim, bilim, kültür, yaşam vb her +konuda geniş ve sık güncellenen bir içeriği var.

GNN (Global Network Navigator) : (http://nearnet.gnn.com/gnn/GNNhome.html) Internet Kataloğu, Internet'te en iyiler, en yeniler, spor vb.

Magellan : (http://www.mckinley.com) : 30 civarında ana içerik üzerinden listeleme ve arama motoru servisi.

Albert : (http://www.albert2.com). Basit bir arayüzü olan, 10 ana içerik üzerinden listelemeler yapabileceğiniz bir servis.

Excite : (http://www.excite.com) : Değişik bir içerik kataloğu üzerinden listeleme ve arama motoru servisi. Çok farklı konularda iyi toparlanmış başlangıç noktaları (haritalar, shareware program arşivleri, sözlük servisleri, kişi/kurum sorgulama, borsa, tv haberleri sorgulama vb.)

InfoSeek : (http://www.infoseek.com) Dikkatlice düzenlenmiş 12 içerik ve alt içerikler üzerinde gezinerek bilgi arayabilirsiniz. Ayrıca, arama motoru servisi kullanabilir; news, kişi, kurum, borsa vb sorgulaması yapabilirsiniz.

Point : (http://www.pointcom.com) :

EINet Galaxy : (http://andromeda.einet.net/galaxy.html)

Search Com : (http://www.search.com) :İyi bir konu kataloğu var. Ayrıca, bir çok Arama Motoru Servisine aynı menüden erişebilirsiniz.

The Whole Internet Catalogue : (http://www.gnn.com/wic/newrescat.toc.html) Konularına göre gruplanmış hiyerarşik bir liste. Çok fazla geniş olmamasına rağmen, kendi alanında en iyi sitelere linkler bulabileceğimiz bir yer. Bunların yanında, en popüler web siteleri, en yeni web siteleri vb şeklinde konu başlıkları var.

İkinci gruba giren Bir Arama Motoru üzerinden Sorgulama yapabileceğimiz bazı servisler arasında özellikle Alta Vista ve Yahoo iyi başlangıç noktalarıdır. Ayrıca, Lycos, Excite, InfoSeek, WebCrawler ve Magellan da bakılabilecek iyi sorgulama siteleridir. Usenet News sorgusu için DejaNews servisine mutlaka bakılmalı.

Yahoo : (http://www.yahoo.com) : Konu katalogları çok iyi olan Yahoo, Arama Motoru üzerinden sorgulamada da ortalama olarak başarılı. Oldukça basit bir kullanıcı arayüzü var. Yahoo, yeni bir sorgulama arayüzü üzerinde çalışıyor. Ayrıca, anahtar kelime sorgusu sonucunda hiçbirşey bulunamamışsa, sorgulama otomatik olarak Alta Vista'ya yönlendiriliyor.

Alta Vista : (http://www.altavista.digital.com) : Bu alanda en iyilerden bir tanesi. Bir takım anahtar kelimeler üzerinden sorgulama yapmak istiyorsanız, başvuracağınız en doğru adreslerden biri de Alta Vista'dır. Çok güçlü bir Arama Motoru ve çok geniş bir kapsama/bilgi tarama alanı vardır. Alta Vista, kullanıcı arayüzü ve tarama seçenekleri ile de diğer servislerden ayrılmaktadır. Çok zengin seçenekler üzerinden taramanızı spesifik hale getirebilirsiniz. News üzerinden tarama yapılmasına da müsade eder. Değişik Arama Motorları, (Yahoo, InfoSpace, LawCrawler vb gibi) gerektiğinde taramalarını Alta Vista Arama Motoruna yönlendirebilmektedir. Tek anahtar kelime üzerinden aramalarda, çoğunlukla, çok fazla sonuç listelemektedir. Bu bazen, oldukça dezavantajlı bir durum gibi görünse de, elde edilen sonuçların analiz edilebileceği araçlar ile bu durumu avantaja dönüştürmek mümkündür. Alta Vista kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıda veriyoruz.

Lycos : (http://www.lycos.com) Bir başka hızlı ve esnek sorgulama sistemi daha. Sorgulama sonuçları, sizin seçtiğiniz bazı kriterlere göre sıralanabiliyor. Ayrıca iyi bir katalog sistemi var.

Excite : (http://www.excite.com) : Değişik bir içerik kataloğu üzerinden listeleme ve arama motoru servisi. Çok farklı konularda iyi toparlanmış başlangıç noktaları (haritalar, shareware program arşivleri, sözlük servisleri, kişi/kurum sorgulama, borsa, tv haberleri sorgulama vb.)

InfoSeek : (http://www.infoseek.com) Dikkatlice düzenlenmiş 12 içerik ve alt içerikler üzerinde gezinerek bilgi arayabilirsiniz. Ayrıca, arama motoru servisi kullanabilir; news, kişi, kurum, borsa vb sorgulaması yapabilirsiniz.

WebCrawler : (http://www.webcrawler.com) : Döküman içeriği sorgulanabilir. Sorgulama imkanları biraz kısıtlı olmakla birlikte, hızlı bir şekilde, amacınıza en uyan linkleri yakalayabilirsiniz.

Deja News : (http://www.dejanews.com) Usenet tarama servisi. Bulduğumuz usenet mesajlarına cevap yazabilme olanağı. Usenet üzerinden sorgulama yapmak için çok ideal. Mutlaka aklınızda olsun!

Diğer Önemli Servisler :

HotBot (http://www.hotbot.com)

Magellan (http://www.mckinley.com)

OpenText (http://index.opentext.net)

LawCrawler (http://www.lawcrawler.com) -Hukuki Konularda Tarama Servisi-

Mamma (http://www.mamma.com)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Internet Üzerinde (Bilgi, Dosya, Adres, Kişi Adı vb) arama
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Google'da Dosya Arama Yöntemleri
» Ögretmenlere Adres Sorulursa
» Pıhtılaşmanın İlk Adımları: Trombositler hakkinda bilgi
» Online İnternet Televizyonları ( 1851 kanal )
» Tüm internet hata kodları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
huzur dolu :: PROGRAMLAR :: İNTERNET-
Buraya geçin: