huzur dolu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

huzur dolu

huzur dolu ya hoş geldiniz
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Niçin Coğrafya Okumalıyız

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
demiryürek38




Erkek Mesaj Sayısı : 539
Yaş : 37
Nerden : kayseri
Kayıt tarihi : 18/11/08

Kişi sayfası
BAŞARI PUANI:
Niçin Coğrafya Okumalıyız Left_bar_bleue0/0Niçin Coğrafya Okumalıyız Empty_bar_bleue  (0/0)
SEVİYE:
Niçin Coğrafya Okumalıyız Left_bar_bleue0/0Niçin Coğrafya Okumalıyız Empty_bar_bleue  (0/0)
GÜÇLÜLÜK:
Niçin Coğrafya Okumalıyız Left_bar_bleue0/0Niçin Coğrafya Okumalıyız Empty_bar_bleue  (0/0)

Niçin Coğrafya Okumalıyız Empty
MesajKonu: Niçin Coğrafya Okumalıyız   Niçin Coğrafya Okumalıyız Icon_minitimePerş. Ara. 18, 2008 10:26 pm

Niçin Coğrafya Okumalıyız
Strateji ve jeopolitik bilimin teorileri, coğrafi görüşlere dayanır. Tarihteki savaşlarda da ilk hedefler hep stratejik coğrafi konuma sahip yerler olmuştur. Bu gibi yerlerin savunulması,askeri taktik ve savaş alanlarının hazırlanması için bölgenin iklim şartlarını arazinin engebe durumunu, matematik ve özel konumunu iyi bilmek gerekmektedir. Bunların yapılabilmesi içinde jeomorfoloji, kartografya, klimatoloji gibi coğrafi bilgilere ihtiyaç vardır.
Sözgelimi Napolyon 420 bin kişilik ordusuyla, 24 Haziran 1812 de Moskova’ya sefere çıktığında sefil bir şekilde 50 bin kişiyle Fransa’ya geri dönmek zorunda kalmıştı. Bu ağır yenilginin sebebi şiddetli kış şartlarıydı. Hatta Napolyon bu seferde “Rus ordularına değil, ağır kış şartlarına yenildik.” demişti. Gerçektende Napolyon bu sefere çıkarken, Doğu Avrupa’nın Kasım ve Aralık aylarındaki çetin kış şartlarını dikkate almamıştı. Coğrafi şartlar bakımından sefere çıkış zamanlamasını, bu ünlü Devlet adamı ve komutanı bile yanlış yapmış , büyük bir hezimete uğramıştı.
Benzer hataları II. Dünya savaşı yıllarında Rusya’ya saldıran Hittlerin yaptığı taktik yanlışı ve Enver Paşanın Sarıkamış Harekatında görmekteyiz.
1991 deki Körfez Savaşında Irak’a Güneyden saldırıya geçen ABD kuvvetleri, Irak’ta hakim rüzgarların Kuzeyden esmesi yüzünden Kimyasal silahlardan çıkan zehirli gazlara maruz kaldı. Bu askerler “Körfez Savaşı Sendromu” adı verilen hastalığa yakalanmışlardı.
ABD tankları, operasyonun başlamasından 4 gün sonra yağan yağmur nedeniyle Suudi Arabistan çöllerinde yarım metre çamura batmıştı.
Görüldüğü gibi Milletler arası ilişkilerde, harp sanatında,ülke yönetiminde özellikle devlet adamlarının ve yöneticilerinin hem ülkelerinin coğrafyasını, hem de Dünya coğrafyasını çok iyi bilmeleri gerekmektedir.
****** “Ben askeri meseleleri olduğu gibi, siyasi meseleleri de haritadan mütalaa ederim” derken bu bilimin önemini vurgulamıştır.

_________________
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Niçin Coğrafya Okumalıyız
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Coğrafya ve Çevre Sorunları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
huzur dolu :: GENEL KÜLTÜR :: COĞRAFYA-
Buraya geçin: